150.jpg (4578 bytes)
Home
About our Firm
Our Vision
Project Approach
Consulting
Portfolio
Contact Us

600.jpg (4676 bytes)
Evanston Public Library

International Design Competition

The program required the new facility to have multiple usages consisting of public spaces for multi purpose functions, the library collection, and a parking garage.

The key design concept of a diagonal entry honored the site angular plaza off Evanston's main downtown street. This geometric axis aided in the program requirements of public and library usages. Additionally, the axis was highlighted by an interior atrium that was illuminated with skylights. This atrium further defined library disciplines of usage such as the children's area, technical collection, closed reference area, and conference centers.

The exterior complimented the interior axis with a series of columns on the same angular projectile that supported a suspended world globe as a symbol of the knowledge obtainable to the library patrons.

 

Sketch of interior atrium space
Sketch of entry sequence
Ground level floor plan
Second level floor plan
Third level floor plan
Fourth level floor plan
South elevation
West elevation
Longitudinal section

Printable Format (Adobe Reader required)

Copyright David Zeunert & Associates. All Rights Reserved.