150.jpg (4578 bytes)
Home
About our Firm
Our Vision
Project Approach
Consulting
Portfolio
Contact Us

600.jpg (4676 bytes)
Lieberman Residence

This large Tudor Revival house was not functional in its interior spaces, and provided limited accessibility to the spacious outdoor gardens. The circulation was awkward for entertaining in the garden as well as for movement for the live-in housekeeper. Interior orientation toward the garden views were restricted. The garden side of the house with its slate terrace was only accessible through the kitchen.

The solution was to reconfigurate the interior spaces of the house. The first space for consideration was a small library opposite of the front entrance that was changed into and extended gallery off the entrance vestibule. This area provided a direct access to the garden slate terrace for outdoor entertainment. The slate terrace was reconfigured to relate to the new access with a geometric design complimentary to the house.

The second floor with its three bedrooms had only one bathroom, where the live-in housekeeper's quarters existed. Relocating the live-in quarters to a lower level space with exterior windows allowed the needed space to allot a grand-sized new bathroom directly tied into the master bedroom suite.

The original breakfast room view was to the garage driveway, and was repositioned to the garden view with access to the terrace. The terrace was further enhanced for evening entertainment by having buried luminaries illuminating the elegant tall oak trees, as well as serving for summer events when guest are dining on the terrace.

The kitchen was re-designed in such a way that permitted two distinct work areas, each with sinks, allowing both the owner and her housekeeper to each utilize the sinks simultaneously in preparation for large events. The owner enjoyed preparing food in the kitchen and required specialized features like a sit-down area that could be re-stored in the cabinets when not in use. The kitchen cabinetry was fully documented in electronic drawing format, which allowed a custom millworker to fabricate these cabinets to the highest level of detail.

Since the house was large to begin with, the reconfiguration of its interior spaces has now achieved a more functional interior layout and an enhanced aesthetic charm, without the necessity for an addition that would have encroached into the garden. This optimized a meaningful approach to remodeling a stately Tudor Revival house.
 

Exterior of house, facing the street

Rear gardens

Newly-renovated kitchen

Newly-renovated kitchen

Breakfast area reoriented to face the rear gardens

New master bathroom suite

Family room

   

Printable Format (Adobe Reader required)

Copyright David Zeunert & Associates. All Rights Reserved.