150.jpg (4578 bytes)
Home
About our Firm
Our Vision
Project Approach
Consulting
Portfolio
Contact Us

600.jpg (4676 bytes)
Pugh-Joyner Residence

The existing house is on a large wooden area of sand dunes adjacent to Lake Michigan in southwestern Michigan. The owners are Chicago residents who enjoy weekends at their second home, hosting large parties that often included overnight guests. Since the home was initially designed as a modest sportsman's residence, it no longer serves well for the client's upscale needs, requiring modifications to provide better amenities and added space.

The existing house lacked a sense of entry, and the sleeping areas consisted lofts without bath and standard stairs. A small kitchen and bedroom with a clearstory living room did not fully utilize views of the beautiful wooded site. DZA was selected to provide appropriate remediation of these conditions.

The addition on the north side provides the living room clerestory space to be continuous in both directions, which allows a full view of the rolling sand dune site, as well as creating an important new entrance that included a new central staircase accessible to the lofts and the lower level. In addition, the added space created a spacious dining area for party events.

The addition on the west side provides amenity upgrades on all three levels. One sleeping loft was enlarged to have a private deck at the tree level. The main level permits an expanded master bedroom that included a sitting area and an expanded bathroom with additional amenities. The lower level provides space to create an additional guest bedroom.

Modifications to the house included upgrading the lower level for a media room and bar/kitchen entertainment area. The kitchen on the main level was expanded with party serving features. The sleeping lofts were provided with roof dormers for added light and views, as well as the inclusion of bathrooms.

The combination of additions and modifications to the house provided the owners a home that extended the joy of their site at all levels and provided the aesthetic and functional amenities of a fashionable home with the enjoyment of sharing among friends.

Plan view of model

South elevation of model

North elevation of model

East elevation of model

   

Printable Format (Adobe Reader required)

Copyright David Zeunert & Associates. All Rights Reserved.