150.jpg (4578 bytes)
Home
About our Firm
Our Vision
Project Approach
Consulting
Portfolio
Contact Us

600.jpg (4676 bytes)
Robbins Residence

This Colonial-style house had two-story front columns with a gracious surrounding yard that prevented access to the rear gardens. It also had a small kitchen, no family room, and minimal bathrooms for a family with three children. An addition was needed, and the design intent was to create a rear addition to the house that matched the front side.

The approach was to create a one-story loggia with a series of columns on the rear of the house, of the same design as the front. The one-story loggia columns respected the grand scale of two-story columns in the front and provided a protected transition to the garden area. A new terrace was developed from the loggia for outdoor entertaining and complimented with new landscaping.

This new allotted space for the first floor enabled the creation of a large family room to accommodate children and adults. The family room was constructed with an island that provided access to a new enlarged kitchen. This served their young children and neighboring friends for quick snacks, and enabled the parents to share broadcast football games with their friends. In addition, a much-needed guest bathroom on the first floor was created.

This addition addresses a number of shortcomings with the original house design, with the benefit of making the house holistic whith the same quality in the rear as in the front.
 

Exterior view.

Printable Format (Adobe Reader required)

Copyright David Zeunert & Associates. All Rights Reserved.